Spis treści
Dziki Królik - butikowa restauracja stworzona przez trzy niezwykłe kobiety
Dziki Królik to kameralna restauracja zlokalizowana przy Alei Rzeczypospolitej 2A w warszawskim Wilanowie. Lokal powstał we wrześniu 2021 roku i od samego początku wzbudzał spore zainteresowanie ze strony okolicznych mieszkańców. Z czasem, miejsce to zaczęli odwiedzać ludzie z różnych części stolicy, aż w końcu - z całej Polski. Wszystko za sprawą nietuzinkowych propozycji zawartych w tutejszym menu, fachowej obsługi i niepodrabialnego klimatu.
Ta butikowa wegańska knajpka została stworzona przez trzy niezwykłe, pewne siebie kobiety, których wieloletnie doświadczenie, obszerna wiedza, jak również odwaga w kulinarnym fantazjowaniu sprawiły, że miejsce to jest oblegane nie tylko przez miłośników kuchni roślinnej, a także fanów dań mięsnych. Co ciekawe - ci drudzy stanowią 80 procent wszystkich gości.
W gotowaniu najbardziej fascynuje mnie kreacja, fakt że można bez ograniczeń tworzyć i cały czas uczyć się czegoś nowego. Ogromny wpływ na moje życie zawodowe miały podróże oraz doświadczenie zdobyte w restauracjach za granicą. Tę wiedzę o klasyce kuchni wykorzystuję w aktualnej pracy, odwołując się do niej i cały czas czerpiąc z tradycji kulinarnej - mówi właścicielka restauracji i szefowa kuchni Magdalena Kurowicka.
Oprócz pani Magdy, w tworzenie restauracji zaangażowane są panie Marta i Ola. Pierwsza pełni rolę menadżerki i kierowniczki sali, druga to utalentowany sous-chef.
Poniżej prezentujemy wideorelację z naszej wizyty w Dzikim Króliku.
Wariacje na temat kuchni roślinnej
Jak mówi pani Ola, główny celem działalności lokalu jest przekonanie gości, że dania wegańskie mogą smakować tak dobrze, jak najlepsze dania klasyczne.
Można powiedzieć, że nazwa jest pewnego rodzaju wabikiem. Dziki Królik w pierwszym rzucie kojarzy się bowiem z mięsem. Klienci przychodzą i to mięso dostają. Jest to jednak jego wegańska odmiana. Na początku może jest szok, jednak po spróbowaniu, zazwyczaj przeobraża się to w nasz sukces - mówi pani Ola.
Przedstawicielka lokalu dodaje, że większość gości wraca do Dzikiego Królika ze względu na smak i ciekawy koncept.
Większość z naszych gości normalnie je mięso. Przychodzą tu jednak ze względu na smak, który nieskromnie przyznam, jest lepszy niż w regularnych restauracjach. Kładziemy bardzo duży nacisk na jakość. Jedna rzecz, to jest chęć ugoszczenia ludzi i dania im do spróbowania fantastycznych, znakomitych dań. Druga to szerzenie świadomości, że jedzenie mięsa można ograniczyć. Nie oszukujmy się, ale kwestie klimatyczne bądź dobrostanu zwierząt to sprawy, które za tym przemawiają. Warto jednak podkreślić, że aby ograniczyć spożywanie mięsa, trzeba dać ludziom coś w zamian. I my to właśnie robimy - dodaje sous-chef restauracji.
Interesujące menu
W menu lokalu znajdziemy wiele ciekawych pozycji, będących odpowiednikami ich klasycznych, mięsnych wersji. Poniżej prezentujemy wybrane dania wraz z cenami:
- STEK HACHÈ - Vegan Bearnaise/ purée truflowe/ pomidory confit/ Pimientos de Padrón/ wędzona sól z Maldon/ emulsja estragonowa - 62,90 zł
- FILET MIGNON - Whisky demi-glace/ purée chrzanowe/ Chimichurri/ Shimeji/ warzywa wypływa/ kiełki bio - 139,90 zł
- BIRRIA TACOS - Szarpana roślinna "koźlina" / oaxaca queso/ kolendra/ biała cebula/ umamiczny bulion birria/ queso fresco/ pico de gallo - 52,90 zł
- BURGER BBQ BACON&CHEESE - Vegan burger / ser Cheddar/ vegan bacon/ pomidory / pikle/ sałata chrupiąca cebulka/ vegan mayo/ BBQ/ śliwkowy chutney z czerwonej cebuli/ dipersy ziemniaczane/ domowy sos z pieczonych pomidorów - 49,90 zł
- TACOS KORFU - Grillowana roślinna "jagnięcina", pomidor, papryka, ogórek, domowy ser bałkański, kolendra, miętowa salsa Verde, sałata - 2 szt. 38,90 zł, 3 szt. 48,90 zł
- TACOS PHILLY CHEESE - Cienko krojony grilowany stek roślinny, zielona papryka Padron, pico de gallo, kolendra, sos Cheddar Jalapeño, sałata - 2 szt. 38,90 zł, 3 szt. 48,90 zł
Pierwszy taki stek w Polsce
Warto podkreślić, że restauracja Dziki Królik jako pierwsza w Polsce, wprowadziła do swojej karty steki tworzone zastrzeżoną technologią montażu 3D, odtwarzającą teksturę i marmurkowatość tłuszczu prawdziwego steka. Danie produkowane jest z białka roślin strączkowych oraz naturalnych dodatków. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, z oceną Nutri-Score na poziomie A.
Steki przyjeżdżają do lokalu w ciągu 24h w warunkach chłodniczych, dzięki czemu zachowują najwyższą świeżość. Aby skosztować tego wegańskiego specjały, należy wcześniej złożyć rezerwację.
Godziny otwarcia
Dziki Królik otwarty jest od środy do niedzieli w następujących godzinach:
- środa -12:00 - 21:00
- czwartek - 12:00 - 21:00
- piątek - 12:00 - 21:00
- sobota - 12:00 - 21:00
- niedziela - 12:00 - 21:00
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?