MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. wagon16/flickr.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Owoc mnicha (monk fruit)

SŁODZIK NA „TAK”!

Owoce tropikalnego pnącza Siraitia grosvenorii (luohan guo) są źródłem wyciągu, którego słodycz jest 300 razy większa w porównaniu z cukrem. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części Azji, jest spokrewniona z dynią i tak jak ona ma cenne właściwości prozdrowotne.

Owoc mnicha zawiera 25-38 proc. węglowodanów, głównie cukrów prostych w postaci fruktozy i glukozy, których słodycz zwiększają antyoksydanty o nazwie mogrozydy, które należą do triterpenów glikozydowych (inaczej saponin).

Przy pozyskiwaniu syropu cukry są jednak usuwane, a pozostałe w nim mogrozydy wykazują działanie przeciwzapalne w organizmie. Dowiedziono też, że mogą hamować rozwój zmian nowotworowych, nie wpływając na glikemię. W produktach handlowych mogą jednak znajdować się inne słodziki i dodatki, warto więc dokładnie sprawdzać ich skład.

Zobacz również

Tour de Pologne kobiet - Stina Kagevi pierwszą sensacyjną liderką

Tour de Pologne kobiet - Stina Kagevi pierwszą sensacyjną liderką

Rekord Polski Jakuba Szymańskiego na 110 metrów przez płotki!

Rekord Polski Jakuba Szymańskiego na 110 metrów przez płotki!

Polecamy

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Gdzie najlepiej studiować prawo? Ranking wydziałów 2024

Gdzie najlepiej studiować prawo? Ranking wydziałów 2024

Miejscowości-giganty, czyli największe miasta Polski

Miejscowości-giganty, czyli największe miasta Polski