MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Kraków ma spore grono nowych profesorów. Prezydent Andrzej Duda wręczył nominacje

Kraków ma spore grono nowych profesorów. Prezydent Andrzej Duda wręczył nominacje

Kraków ma spore grono nowych profesorów. Prezydent Andrzej Duda wręczył nominacje

Kraków ma spore grono nowych profesorów. Prezydent Andrzej Duda wręczył nominacje

Polecamy

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci