MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na obiad robię danie jak ze stołówki w PRL-u. Odkryj przepis na soczysty bryzol z cebulką. Kucharki miały na niego prosty patent

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczny bryzol możesz zrobić także z mięsa wieprzowego.
Klasyczny bryzol możesz zrobić także z mięsa wieprzowego. 123rf.com/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu. Wystarczyło rozbić plaster mięsa i obsmażyć go z cebulą. Gospodynie domowe stosowały prosty trik, dodając odrobinę rosołu, aby duszone mięso było delikatne i smakowało jak za dawnych lat.

W skrócie

Tradycyjny bryzol może być podawany w dwóch wariantach. Poza przepisem, który podajemy poniżej, spotkać można bryzol rozumiany jako rodzaj kotleta mielonego. W tym przypadku mięso bywało siekane, a kotlety rozpłaszczane, panierowane w bułce tartej i smażone. Drugi sposób na prawdziwy bryzol to roztłuczenie mięsa na cienkie płaty, obtoczenie ich w mące, smażenie wraz z cebulą i pieczarkami, a następnie duszenie w bulionie, aby uzyskać esencjonalny mięsny sos. Sprawdź przepis na bryzol z polędwicy wieprzowej.

Bryzol wieprzowy z cebulką – przepis na klasyczne danie z PRL-u

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 30 g mąki pszennej do obtoczenia,
  • 3 g soli,
  • 3 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
  • 50 ml oleju do smażenia,
  • 30 ml bulionu warzywnego do duszenia mięsa.

Jak zrobić bryzol wieprzowy?

Przygotowanie:

  1. Mięso należy pokroić na średniej grubości plastry i roztłuc na cienkie kotlety.
  2. Następnie oprószyć czarnym pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
  3. Cebulę trzeba pokroić w cienkie półplasterki lub piórka.
  4. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i obsmażenie cebuli.
  5. Na drugiej patelni trzeba smażyć płaty mięsa do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  6. Następnie można wlać bulion i dusić przez około 5 minut do uzyskania pysznego sosu.
  7. Uduszony bryzol przed podaniem trzeba obsypać podsmażoną cebulą.
  8. Bryzol wieprzowy można na koniec posolić i podawać z purée ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi.

Wypróbuj także przepis z mortadelą:

Inne rodzaje mięsa na bryzol

W czasie PRL-u trudno było o wołowinę, więc wielokrotnie zamieniano ją na wieprzowinę, drób lub znacznie tańszą koninę. Jednak jeżeli chcecie uzyskać bryzol wołowy, to zachęcamy do skorzystania z antrykotu wołowego lub kruchej polędwicy.

Przyprawy do bryzolu

Tradycyjny bryzol można doprawić różnymi ziołami. Świetnie będzie smakować słodka papryka w proszku, a nawet jej wędzona wersja. Ponadto można skorzystać z tymianku lub rozmarynu, które nadadzą daniu wyrazistego aromatu. Warto solić mięso dopiero przed podaniem, aby wcześniej nie stwardniało.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na obiad robię danie jak ze stołówki w PRL-u. Odkryj przepis na soczysty bryzol z cebulką. Kucharki miały na niego prosty patent - Strona Kuchni

Wróć na przeworsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto