MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny chłodnik z pomidorów na upały. Hiszpanie dodają do niego szynkę i jajko, żeby był bardziej pożywny. Wypróbuj przepis na salmorejo

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Salmorejo to chłodnik z dodatkiem szynki i jajka
Salmorejo to chłodnik z dodatkiem szynki i jajka 123rf/zakinoff/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący obiad na upały? Polecam ci pyszne i proste do zrobienia salmorejo. To chłodnik z pomidorów z dodatkiem szynki i jajka. Jest bardzo pożywne, a jednocześnie lekkie, chłodzące i bardzo smaczne. Idealne na obiad w upalny dzień.

W skrócie:

Mieszkańcy różnych krajów od wieków mają swoje sposoby na upały. W Polsce od dawien dawna zajadamy się chłodnikami. Najczęściej jest to popularna i pyszna botwinka na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Nasi sąsiedzi ze Wschodu lubują się z kolei w wyśmienitym chłodniku z ogórków, który można przyrządzać na wiele sposobów. Z kolei Hiszpanie zajadają się gazapacho lub salmorejo. Prawdopodobnie znasz popularne gazpacho, które jest pyszną zupą na zimno z pomidorów, papryki i ogórków. Dziś podam ci przepis na siostrzane danie z gorącej Andaluzji. Jego podstawą także są dojrzałe pomidory. Salmorejo jest jednak bardziej pożywne niż gazpacho, ponieważ Andaluzyjczycy dodają do niego szynkę, a często również jajko. Całość jest niezwykle prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na sycący obiad w upalny dzień.

Pamiętaj o tym, że siłą najprostszych dań są dobrej jakości składniki. Dlatego użyj do salmorejo dojrzałych pomidorów (np. malinowych) oraz oliwy z pierwszego tłoczenia.

Salmorejo – przepis na chłodnik z pomidorów z szynką

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów,

  • 3-4 kromki pieczywa (może być czerstwe),

  • 3 ząbki czosnku,

  • 6 łyżek dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia,

  • 2 łyżki octu winnego,

  • pół łyżeczki cukru,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • kilka plastrów szynki (najlepiej hiszpańskiej serrano),

  • 4 jajka (opcjonalnie).

Jak zrobić salmorejo, chłodnik z pomidorów?

  1. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam.

  2. Pieczywo pokroiłam na małe kawałki, dodałam do pomidorów, odstawiłam na pół godziny. Pomidory w tym czasie puszczają sok, a pieczywo mięknie.

  3. Przełożyłam pomidory z pieczywem do naczynia blendera, dodałam czosnek i zmiksowałam całość na gładką, gęstą zupę.

  4. Doprawiłam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodałam ocet, a na końcu oliwę z oliwek. Wstawiłam salmorejo na 2 godziny do lodówki.

  5. Jajka ugotowałam na twardo, zostawiłam do przestygnięcia.

  6. Pokroiłam szynkę.

  7. Wyjęłam salmorejo z lodówki, przelałam na talerze, udekorowałam szynką oraz pokrojonym w kostkę jajkiem. Skropiłam oliwą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny chłodnik z pomidorów na upały. Hiszpanie dodają do niego szynkę i jajko, żeby był bardziej pożywny. Wypróbuj przepis na salmorejo - Strona Kuchni

Wróć na przeworsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto