MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Przeworsku? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Przeworsku
Najlepsze lodziarnie w Przeworsku NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie znajdują się lodziarnie w Przeworsku. Bez wątpienia wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego orzeźwiającego przysmaku. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Przeworsku.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Przeworsku

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Przeworsku

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Przeworsku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Przeworsku?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. W tamtych czasach przysmak ten obecny był jedynie na królewskim dworze, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

W dwudziestoleciu międzywojennym modne stało się chodzenie do cukierni i lodziarni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a oferta zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na przeworsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto